Εμβολιασμός του Σκύλου


Πολλοί μας ρωτούν,  ποιό είναι το σωστό εμβολιακό σχήμα;
Tα εμβόλια επηρεάζουν το σκυλί τόσο σε θέμα απόδοσης στο κυνήγι;Η πιο απλή απάντηση είναι ότι τα εμβόλια κάνουν περισσότερο καλό από ότι κακό και πρέπει να γίνονται για να διαφυλάξουμε την υγεία του σκύλου μας.
Τα εμβόλια είναι κατασκευασμένα για να προστατεύουν τον σκύλος μας από ασθένειες, δημιουργόντας τα κατάλληλα αντισώματα ώστε να έχει επαρκεί προστασία για ορισμένο χρονικό διάστημα και για αυτό χρειάζεται η επανάληψη τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα των εμβολίων;

Το μειονέκτημα των εμβολίων είναι ότι σαν ξένα σώματα προς τον οργανισμό είναι πιθανόν να του προκαλέσουν κάποια μορφή αλλεργικής αντίδρασης. 

Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι 3 τύπων:

  • Απλή Αντίδραση:
 Ένα μεγάλο ποσοστό των σκύλων που εμβολιάζονται εμφανίζουν κάποιο πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μπορεί να παρουσιάσουν ελαφρύ πυρετό ή να μην έχουν όρεξη για παιχνίδι και να προσπαθούν να κρυφτούν.
Αυτές οι αντιδράσεις είναι παροδικές και μέσα σε ένα 24ώρο έχουν περάσει.Για αυτήν την μορφή αντίδρασης δεν είμαστε σίγουροι εάν οφείλεται στο εμβόλιο ή στο στρές που πρακαλείται από την επίσκεψη στο κτηνιάτρο.

  • Αλεργική Αντίδραση:
Αυτή είναι η ποιό σοβαρή αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο.
Εμφανίζει πρήξιμο,κοκκινίλες, φαγούρα, μπορεί να πρηστεί το πρόσωπο, ακόμη και να κάνει γενικευμένη αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ) που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο του ζώου.Αυτές οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, πρήξιμο & κοκκινίλες εμφανίζονται 1 φορά κάθε 5000 εμβολιασμούς.
Με τις νέες γενιές εμβολίων οι κίνδυνοι αυτοί έχουν εξαφανιστεί παρόλα αυτά το εμβόλιο πρέπει να γίνεται στον κτηνίατρο ώστε σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια αντίδραση να μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

  • Αυτοάνωση Αιμολυτική Αναιμία:
Αυτή είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία ο οργανισμός καταστρέφει τα ίδια του τα αιμοσφαίρια.Είναι εξαιρετικά πολύπλοκη σθένεια της οποίας την αιτιολογία ακόμη δεν την γνωρίζουμε και ως μια υπόθεση παρουσιάζεται η υπερδιέγερση του οργανισμού από τον εμβολιασμό με συνέπεια να υπερβάλει στην απάντηση στο ερέθισμα και να αρχίσει να καταστρέφει τα αιμοσφαίρια του.


Ποιο είναι το κατάλληλο εμβολιακό πρόγραμμα;


Ας ξεκινήσουμε με λίγο θεωρία... Τα κουτάβια παίρνουν από την μητέρα τους, μέσω του πρωτογάλατος, μια ποσότητα αντισωμάτων, ικανή να τα προστατέψει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Η ποσότητα αυτή αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μέχρι τηην ηλικία των 12 εμβδομάδων οπότε και δεν υπάρχουν πλέον μητρικά αντισώματα στο κουτάβι.

Η ηλικία του πρώτου εμβολιασμού είναι μεταξύ 6ης & 8ης εμβδομάδας και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μεταξύ 16ης & 20ης εβδομάδας.Το ποια εμβόλια και σε πόσες επαναλήψεις θα γίνουν εξαρτάται από την περιοχή που ζεί ο σκύλος από τον νόμο.

Ένα απλό πρόγραμμα εμβολιασμού αρχίζει με τον τύφο ή/και τηη μόρβα στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων για να γίνει μια επανάληψη 3 εβδομάδες αργότερα ενός 4απλού ή 5απλού και 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη επανάληψη γίνετε μια επανάληψη ενός 6απλού, με αυτό το σχήμα το σκυλί έχει αποκτήσει ανοσία στις πιο επικίνδυνες ασθένειες για το σκύλο για διάστημα ενός χρόνου τουλάχιστον.Επιπλέον εμβόλια που μπορούν να γίνουν είναι το εμβόλιο για την λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα που γίνεται σε 2 δόσεις και μετα επανάληψη κάθε χρόνο.Όλα τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με μορφή αναμνηστικών δόσεων.

Σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν πολλά ποντίκια καλό είναι το εμβόλιο για τη λεπτοσπείρωση να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.

" Κλείνοντας το άρθρο θα ήθελα να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση "

Τα εμβόλια είναι ασφαλή για το σκύλο μας και του κάνουν περισσότερο καλό από ότι κακό, επειδή υπάρχει η μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια αντίδραση καλό είναι να τα κάνει ο κτηνίατρος.

Το εμβολιακό πρόγραμμα θα πρέπει να φτιάχνετε ξεχωριστά για κάθε σκύλο και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή που ζεί ο σκύλος & την δραστηριότητα την οποία έχει.

Πηγή άρθρου: Θηρευτής & Φύση


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα εμπιστευόσασταν το κουτάβι σας σε ένα εκπαιδευτή;

Θετική Εκπαίδευση Βασικής Υπακοής όλων των Φυλών

Επικοινωνία

Όνομα : *
Email : *
Τηλέφωνο :

###
-
###
-
####
Θέμα: *
O VaConHiero περιμένει τις ερωτήσεις σας! *
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[Refresh Image] [What's This?]
Powered byEMF Form Builder
Report Abuse